Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirme Yönetmeliği Uygulanabiliyor mu? (2)
Konu ile ilgili bir önceki yazıda bilgilendirme yönetmeliği ile ilgili uygulamalar ve zorluklardan bahsetmiştik.
Öncelikle sigorta hukukçusu Hande Sinal ‘ ın konu ile ilgili görüşünü alıntılamak isterim:
“Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK.) Sigorta Hukuku kitabının 1423. Aydınlatma Yükümlülüğü maddesinde sigortalının nve/veya sigorta ettirenin ne şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini belirlemiştir. Madde incelendiğinde ilk göze çarpan hususlar, söz konusu bilgilendirmenin:
2-Sigortalıya gerekli inceleme süresi de tanıyor olmak suretiyle,
3-Yazılı yapılıyor olmasıdır.
Hukuksal bakış açısı da otomasyon ile bilgilendirme olabileceğine ama bu konuda kayıt tutmanın önemine işaret ediyor.
Yurt dışında da benzer uygulamalar var. Örneğin İngiltere’de basit bir işsizlik ürünü için teklif aldığınızda bilgilendirme formu ve genel şartlar 40 – 50 sayfayı bulabiliyor ve genelde email yolu ile bilgilendirme yapılıyor
Peki, ne yapmak gerek ? Ne yapılmalı ki Bilgilendirme Formu etkin çalışsın ve amacına hizmet etsin, hem de şirketler yasal yükümlülüklerinden kurtulsun ?
- Öncelikle Sigorta Şirketlerinin Pazarlama Departmanları konuyu sahiplenmeli. Bilgilendirme Formu müşteriye yasal bir yükümlülük sebebi ile sunulan bir dökümanın ötesine geçmeli. Bu konuda en iyi örnekler bankacılıkta kredi kartı ekstrelerinde görülüyor. Kredi kartı bilgilerinin yanında , kampanya ve yeni ürün bilgileri veriliyor, çapraz satış fırsatları yaratılıyor. Sigortacılarda bilgilendirme formuna bu gözle bakmalılar.
- Acenteler konu ile ilgili sürekli bilgilendirilmeli. Bilgilendirme formunun gereklilik ve faydasına ikna edilmeliler. Müşteri iletişim bilgilerini sisteme tam olarak girmeleri sağlanmalı belki de bu konuda acenteleri korumak amaçlı portföy koruma uygulamaları yapılmalı
- Kamu kurumları ve TSRBS de müşterilerin bu konuda bilgilendirilmesi için çalışma yapmalı. Müşteri poliçesinin yanında bilgilendirme formunu da ister hale gelmeli.
- Şirketler müşterilerini bilgilendirmek için otomasyon sistemlerine yatırım yapmalılar. Onaylı email sistemleri, IVR, SMS, akıllı cep telefonu uygulamaları gibi çözümler hem düşük maliyet hem de etkinlik sağlayacaktır. Bu otomasyonda gözden kaçırılmaması gereken konu yapılan iletişimin kayıt altına alınmasıdır.