Sigorta Sektöründe Dijital Dönüşüm Notları : 2 – Neden Dijital Dönüşüm?
Son yıllarda teknolojinin gelişimi ile dünya önemli bir dönüşüme uğramaya başladı. Bu teknolojilerin günlük hayatımızda etkin kullanımı bir çok iş modelini temellerinden değiştiriyor.
Bu dönüşüme bir çok örnek saymak mümkün. Mobil bankacılık uygulamaları, şube iş modelini değiştirdi. Netflix , TV izleme alışkanlıklarımızı değiştiriyor. UBER ile taşımacılık sektörü kendisine yeni bir gelişim alanı buldu. Bu ve benzeri birçok örneği siz de sayabilirsiniz.
Sigortacılıkta ise bu dönüşümün sinyalleri gelmeye başladı. Bir çok oyuncu kendisini bu yeni dünyada konumlandırmaya ve teknolojileri süreçlerine adapte etmeye çalışıyor.
Peki Neden? Bu değişimin itici güçleri neler ?
En önemli sebep Müşterilerimiz Değişiyor.
Artık müşterilerimiz eskisi gibi değil . Hepimiz elimizdeki akıllı telefonlar ile ürün ve hizmetlere ulaşıyoruz. Beğendiklerimizi ya da sevmediklerimizi sosyal medyada paylaşıyoruz. Müşteriler telefonla konuşmak yerine whatsapp üzerinden chatlesiyorlar.
Bu değişen yapıda , ihtiyaç oluşturma, ürün araştırma , seçim , satınalma ve değerlendirme süreçlerini dijitalde tamamlayabilen markalar müşteriler tarafından tercih ediliyor.
Müşterilerin profilleri de değişiyor. Ülkemizin genç nufusu müşterimiz olmaya başladıkça bu etkiyi daha çok hissedeceğiz. Bugün müşterilerimiz “Gen X” (40 – 55 yaş) ve “Gen Y” (20 – 39 yaş) olarak tanımlanan kesimden. Yarın “Gen Z” dediğimiz (0 – 19 yaş) , dijital doğanlar olarak tanımlanan, nesil müşterimiz olduğunda beklentileri çok farklı olacak. Aşağıda 2018 yılı yaş ve cinsiyet kırılımında nufus yapımızı görebilirsiniz.

Bütün bu sayısal faktörler yanında ticari faktörlerde var. Bunlardan en önemlisi ise “müşterinizin olduğu yerde olmak” . Eskiden müşterilerimiz bize kolay ulaşsın diye merkezi lokasyonlarda ofis açmaya çalışırdık. Temel amaç yine aynıydı, müşterilerim neredeyse ben de orada bulunmalıyım. Bugün müşterilerimiz web , mobil ve sosyal medyada. Dolayısıyla biz de işimizi bu alanlara taşımalıyız.
Web , mobil ve sosyal medyada bulunmak yetmeyecek, müşterilere bu farklı kanallar arasında geçişkenlik yapabileceği iyi bir müşteri deneyimi de sunmalıyız. Bu yaklaşıma da omnichannel pazarlama yaklaşımı diyoruz. Müşterinin sosyal medyada başladığı teklifi , web sitesinde devam ettirebilmesi , çağrı merkezinden satın alabilmesi lazım .
Bütün bu faktörler ciddi bir değişimi işaret ediyor. Biz de bu değişime ya ayak uyduracağız ya da iş modelleri değişirken müşterilerimizi kaybedeceğiz.
Bir sonraki yazıda Dijital Dönüşüm Nasıl olmalı konusuna değineceğiz.