Kasko Fiyatları Neden Bu Kadar Arttı? Poliçe Yapmasak Olur mu ?
Bugünlerde sigortacılık ile ilgili eşimden dostumdan aldığım temel soru bu.
- “Kasko fiyatları neden bu kadar fazla?”
- “Geçen yıl 1.200 TL bu yıl nasıl 7.000 TL oldu?” gibi sorulara cevap vermeye çalışıyoruz. Aslında cevap belli , tabii ki temel sorun artan araç bedelleri . Ama tüketici yine de kontrol etmek ve fiyat farkının sebebini anlamak istiyor.

Bu durumda genelde benim cevabım araban geçen yıl ne kadardı , bu yıl ne kadar diye sormak oluyor. Son bir yıldaki araç bedel artışları ne oldu diye kontrol etmek isterseniz TSB web sitesinden kasko değer listesinin geçmiş dönem değerlerini de yayınlıyor. İlgilenenler bu link ile ulaşabilirler. Ben örnek bir araç için bedelleri kontrol ettiğimde aradaki fark neredeyse 2,3 kat çıktı.
Seçtiğim örnekteki araç geçen yıl kasko değer listesinde 286.000 TL olarak listelenmişken
Bu ay (Ağustos 2022) listesinde 678.000 TL olarak listelenmiş.
Haliyle biz sigortacıların bu bedel artışlarını fiyatlara yansıtmamız kaçınılmaz oluyor. Üstelik asgari ücrete gelen zamlar, sigorta şirketinin operasyon giderlerindeki artışlar gibi kalemleri de göz önüne alınca bu fiyatlar için hala uygun demek bile mümkün.
Peki hane halkının alım gücü ile karşılaştırınca bu rakamlar rasyonel mi diye bir kıyas yapalım. Geçim sıkıntısı yaşandığında sigorta genelde ilk vazgeçilen tüketim kalemlerinden oluyor. Mevcut fiyatların yüksek olması, karşılanamaz hale gelmesi durumunda toplam poliçe adedinde genel bir azalma eğilimi olması gerekir.
Burada yine TSB sitesinden karşılaştırmalı poliçe adetlerini kontrol edebiliriz. Bu yazının yazıldığı sırada TSB 2022 Haziran verilerini kamuoyu ile paylaşmıştı. 2022 ve 2021 yıllarının kasko adet raporlarını karşılaştırırsak poliçe adedinin %17 artışla 4.017.359 a yükseldiğini yazılan primin ise %247 arttığını görebiliriz. Bu verilere bakarak araç sahiplerinin sigorta yapmaktan henüz vazgeçmedikleri kanısına varabiliriz. Bu kararda değeri çok artan araçlarını korumak , ikame etme maliyetinin yüksekliği de etkili olmuş olabilir.
Son söz olarak günlük hayatımızda sigortayı bir harcama değil ; risk yönetimi , tasarruf aracı olarak görmemiz gerekir. Sigorta yaptırmayarak tasarruf ettiğimizi zannettiğimiz tutarların yüzlerce mislini bir anda kaybedebiliriz. Eğer gücünüz yetiyorsa varlıklarınızı sigortalamayı unutmayın.